Gedachten over “A Cypherpunk’s Manifesto”, deel 7

Gedachten over “A Cypherpunk’s Manifesto”, deel 7

*We moeten onze eigen privacy beschermen als we willen verwachten er enige te hebben. We moeten samenkomen en systemin maken die het mogelijk maken anonieme transacties te doen. Mensen hebben hun privacy eeuwenlang verdedigd met gefluister, duisternis, enveloppen, gesloten deuren, geheime handdrukken en koeriers. De technologieën van het verleden lieten sterke privacy niet toe, maar electronische technologieën doen dit wel.*

*Wij Cypherpunks zijn toegewijd aan het bouwen van anonieme systemen. Wij verdedigen onze privacy met cryptografie, met anonieme mail forwarding systemen, met digitale handtekeningen en met electronisch geld.*

Vandaag twee paragrafen, omdat ik ze bij elkaar vind horen.

Het hoofdargument is dat, zoals in de vorige post besproken, het niet in het belang van andere partijen is dat jij je privacy behoudt. Passief wachten om het te ontvangen en behouden is geen optie. Privacy is iets dat verdedigd moet worden en alhoewel dat de passieve optie lijkt, is het dat niet.

Om privacy te behouden moeten er systemen zijn om deze te garanderen.

Net als een kasteel, wanneer het belegerd is, actief het werk van sappeurs en belegeringswapens tegen te gaan om de muren te beschermen, zo ook moeten we waakzaam blijven tegen pogingen (open of verdekt) om onze privacy te ondermijnen.

De Cypherpunks als een beweging zetten dit zichzelf tot doel, in de jaren ’90. Cryptografie bleek gereedschap te zijn dat ze konden gebruiken. En hé, aangezien je hier waarschijnlijk bent omdat je in blockchains en cryptocurrencies geïnteresseerd bent, je ziet dat electronisch geld hier ook een onderdeel van is.

Bitcoin kwan rechtstreeks uit dit programma voort: als een methode om je zelf-soevereiniteit en privacy te bewaken. Het blijkt dat het in het laatste niet geslaagd is…nog niet. Bitcoin is niet gemaakt om de volgende Paypal te worden, maar dient een heel ander doel.

Samengevat: als je privacy je lief is, is het jouw eigen verantwoordelijkheid. Die van ons allemaal. Het manifest gaat daar in de laatste paragraaf verder op in, dus lees vooral vooruit als je meer wilt weten.